GALERIJ

EXPO

ROBERT HELSMOORTEL Color Field Paintings

Vormgeworden Ideeën MAURICE BRAMS

ART GALLERY Den Heeck

L.De Baerdemaeckerstraat 52-54, Hingene-Bornem Belgium

5.9.2010 - 31.10.2010

 

 

 

EXPO

ROBERT HELSMOORTEL 1922-2007

GALERIE CHANGING ART

Wolstraat 40, Antwerpen, Belgium

19.04.2008

Na een succesvolle carrière van 47 jaar in de Verenigde Staten, keerde Robert Helsmoortel terug naar zijn geboortestad Antwerpen. “Zoals een oude olifant zijn roots opzoekt”, vertelde de kunstenaar die in o.a.New York, Florida, Montreal en Mexico reuzensculpturen realiseerde en wiens olieverfschilderijen er vurige bewonderaars vonden. Eind vorig jaar overleed hij op de plek waar hij het liefst van al vertoefde, zijn atelier in Antwerpen, temidden van zijn creaties.

 

 

 

EXPO

‘TWO OF A KIND’

HERMAN VAN VEEN, de schilder

MEETS

wereldkunstenaar ROBERT HELSMOORTEL

KBC-BOERENTOREN ANTWERPEN BELGIUM

20.04.08 - 27.07.08

‘Ze strijden niet eens om een eerste plaats. Ze willen helemaal niet elkaar de loef afsteken. Niet alleen omdat ze heren van stand zijn – dat zijn ze beslist, van waarachtig geestelijke stand -, wél omdat ze enkel verf op een drager willen uitdragen, zonder welke competitieve gevoelens ook. Hoe zouden ze overigens hun belangrijkheid hoeven te bewijzen als ze niets dan hun authentieke, naakte bestaan laten zien?' Fragment uit het openingswoord van Frans Boenders, Kunstcriticus, Voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

 

EXPO

One man show ROBERT HELSMOORTEL

‘The Poët of the North Sea'

Inkomhal KURSAAL OOSTENDE

20.01.07 – 15.04.07 wegens success verlengd

 

Zijn ouders en grootouders waren afkomstig van Oostende en in de Verenigde Staten noemt men hem ‘The Poet of the North Sea’ reden te over voor een overzichtstentoonstelling in KURSAAL Oostende. Deze tentoonstelling kadert in een reeks exposities die in Vlaanderen gepland zijn en omvat olieverfschilderijen, sculpturen, aquarellen, tekeningen, archiefmateriaal over het monumentale oeuvre evenals nooit eerder geëxposeerde werken met de zee als thema.

 

Vanaf 14.02.08 met Gastkunstenaar: HERMAN VAN VEEN.‘Met het schilderen heb ik er een groot geluk bij gevonden. Schilder als het ware klanken. Doeken die licht geven. Er hangen er nu vier in de Kursaal van Oostende, wegens de grote belangstelling een maand langer t/m 14 april. Ben gast van de Vlaams-Amerikaanse schilder Robert Helsmoortel’ www.hermanvanveen.com

 

Op het dak van KURSAAL OOSTENDE met zicht op strand en zee, als appetizer voor de overzichtstentoonstelling de unieke Aluminium Sculptuur "Reflection" -1971, en het olieverfschilderij “Universe” -2000, van Robert Helsmoortel. (Foto:Violet Corbett Brock).

Fotographie: Violet Corbett Brock

 

EXPO

One man show ROBERT HELSMOORTEL

“Een koffer vol met tekeningen”

’t Klein RAAMTHEATER, Antwerpen, Belgium

7.11.2007 - 5.01.2007

Na een succesvolle carrière van bijna 47 jaar in de Verenigde Staten, keerde wereldkunstenaar Robert Helsmoortel (84) terug naar zijn geboortestad Antwerpen. “Zoals een oude olifant zijn roots opzoekt”, zegt de kunstenaar die in o.a.New York, Florida, Montreal en Mexico reuzensculpturen realiseerde en wiens olieverfschilderijen er vurige bewonderaars vonden. Raamtheater exposeert nooit eerder tentoongestelde tekeningen.

 

 

 

EXPO

One man show ROBERT HELSMOORTEL

”Paintings, drawings, sculptures

en archiefmateriaal uit zijn monumentaal oeuvre”

CC DEVELINX, Tongeren, Belgium

18.08 - 17.09.2006

Robert Helsmoortel leefde en werkte tot voor kort zowel in New York als in Florida. Sedert enige tijd verblijft hij steeds langere perioden in zijn geboortestad Antwerpen. Helsmoortel is dus terug van weggeweest en met deze tentoonstelling geeft DEVELINX de impuls aan een reeks exposities die in Vlaanderen gepland zijn met olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen, sculpturen en archiefmateriaal uit dit monumentale oeuvre.

 

Fotographie: Sebastian Edmonds

 

 

 

ROBERT HELSMOORTEL

 

Robert Helsmoortel in zijn atelier Miami, Florida USA 1966

Robert Helsmoortel en Ingrid Verbraeken op One man Show in CC DEVELINX Tongeren, BELGIUM, 2006.

Robert Helsmoortel in his studio, Antwerp, BELGIUM, nov. 2006

Fotographie: Saskia Vanderstichele

 

Naar boven